Skeptisk start blev lönsamt BNI:ande!

Gunilla Fritsch var från början rätt skeptisk till BNI. I dag, ett år efter att hon trots allt gick med i affärsnätverket har hon tripplat sitt bolags omsättning, är teamledare i BNI Öresund, har utbildat sig till BNI-konsult och håller på att starta ett nytt team, BNI Barsebäck Resort.

– BNI blev ett lyckokast, både för mig personligen och för mitt bolag, säger hon. 


Sedan 2008 driver Gunilla Fritsch konferensgården Huvudstorp No4 i Dösjebro, utanför Kävlinge i Skåne. I kombination med konferenser erbjuder gården även ett upplevelsebageri, dit både privat- och företagskunder kan komma för att få baka som en annorlunda och rolig aktivitet.

Hon har alltid varit en aktiv nätverkare och gått på mingel och företagarfrukostar samt ibland även besökt olika nätverksgrupper, däribland BNI, vid ett tillfälle under 2011.

– Ärligt talat kände jag mig rätt obekväm på det mötet. Det var så inrutat och det mesta verkade gå ut på affärer och prat om pengar. I mitt företagande under den tiden utgick jag mer från känsla så BNI fick vara för mig. Istället fortsatte jag att samla på kontakter via mingel, även om jag aldrig gjorde något ordentligt med dem. Jag var inte så affärsfokuserad. Vi marknadsförde oss genom reklam och ryktet om verksamheten började sprida sig så vi fick ju en del kunder.

Ny marknadsföringsstrategi

Men under oktober 2013 började hon granska hur stora summor som egentligen gick till reklam och beslutade sig för att hitta ett alternativt sätt att marknadsföra sig.

– Jag gick med i BNI, som en ren marknadsföringssatsning. I samband med det ändrades också mitt sätt att se på företagande. Den här gången klickade det, jag fick insikter och utbildning och förstod det här med affärsfokus.  Det hjälpte mig att få struktur och bli tydlig på saker som mål, visioner och önskade kunder.

Med ett tydligare fokus på affärer har verksamheten kunnat tredubbla sin omsättning under året.

– Nu är vi fullbokade hela december. En del bokar återkommande arbetsmöten här, som Kävlinge kommun till exempel, andra kommer hit på afterwork, bakar varsin pizza och sitter och pratar efter jobbet.

Fler kvinnliga konsulter


Gunilla Fritsch är just nu teamledare i BNI Öresund, i Lomma. Kävlinge och Lomma ligger nära Lund, mitt i ett område som har ett mycket starkt näringsliv och många företag. I regionen finns utrymme för fler företagsnätverk – och även för fler kvinnliga BNI-konsulter, vilket Gunilla tagit fasta på och under året även utbildat sig till konsult för att kunna starta nya team.

– När jag fick möjligheten att skapa ett nytt frukostteam så var det inget att tveka på. Med BNI-teamet Barsebäck Resort skapar vi möjlighet för mer nätverkande och fler spännande affärskontakter i regionen.

Text: Karina Sannefjordh