Månadens Success Story

Framgångsrik nätverkare tänker affärer på hundpromenaden

- Vi är många i vårt team som har nytta av varandra,
säger Björn Palmqvist från BNI Haninge. Foto: Henrik Peel

När Björn Palmqvist, från Haninge, söder om Stockholm, gick med i affärsnätverket BNI funderade han på hur han skulle hinna gå på möte en gång i veckan.
– Efter drygt ett halvårs nätverkande har jag bättre fokus på vilka affärer jag vill ha och ser stora fördelar med att ta mig den här tiden, säger han.

Björn Palmqvist startade företaget Rörbåten Björn Palmqvist VVS AB 1991. I dag har han fem anställda och arbetar med ombyggnationer, rörarbeten och värmeinstallationer bland annat. Han har även en arbetsbåt och tar ofta uppdrag ute på öarna i Stockholms skärgård.

 

 

"Strictly networking"
Björn Palmqvists affärsnätverkande i BNI har gått bra.
– Jag har nätverkat redan tidigare, fast ganska oorganiserat. Mitt jobb handlar ju om att kunna knyta kontakter och att skapa konstellationer av personer som jobbar bra tillsammans. Det kanske behövs en elektriker, en målare eller en byggare i samband med att jag själv utför ett uppdrag. Nu blir det nätverkande efter en mer strikt form. Kunderna jag får kontakt med har ofta redan bestämt sig för att köpa tjänsten och det gör att projekten sällan riskerar att flyta ut i ingenting så som de ibland kunde göra tidigare.

På referenspromenad med hunden
Hans eget deltagande under det dryga halvår han varit medlem har resulterat i att han själv gett andra medlemmar drygt 60 referenser till nya uppdrag.
– I början var jag verkligen tveksam till hur jag skulle hinna detta men samtidigt är det ju min uppgift att dra in nya uppdrag. Nu märker jag att ju mer tid jag lägger desto bättre resultat blir det. Nätverkandet blir vad jag gör det till. Jag hittar tid till det i alla möjliga sammanhang.  Det blir någon halvtimme lite då och då, bland annat när jag är ute med hunden. Då går jag ofta och funderar på vilka av alla dem jag känner som kan vara rätt kontakt för någon av kollegorna i teamet. Det är en utmärkt tankesysselsättning, det fungerar till och med som avstressande när jag inte kan sova. Då tänker jag igenom vilka jag känner och om det finns möjlighet att hjälpa någon med en bra kontakt. Det brukar resultera i att jag kan ha referenser med mig till nästa möte. Sedan är det alltid roligt att höra på mötet att de referenser jag gav blev en bra affär.

Fartfyllt team
Att få återrapportering på vad som hänt med en referens tycker Björn Palmqvist är viktigt.
– Då vet jag att allt fungerat, dessutom är det kul för andra i teamet – och gästerna – att höra att det här med referenser är på riktigt. Vår grupp är relativt ny, vi har inte funnits ett år än, men vi växer snabbt och det går bra för oss. Vi är 32 medlemmar i dag, det är en stor grupp och vi lämnar i snitt över 40 till 45 referenser per möte. Det finns dem som undrar vad nätverkande av det här slaget egentligen ger. För mig handlar det om att jag först måste bjuda till själv, och tycka att det är roligt, innan jag kan förvänta mig att det ska ge något. Vi marknadsför varandra och det är jätteroligt att ge en annan person nya möjligheter och kontakter. Jag har visserligen redan fått många uppdrag själv, det är några i vår grupp som har lätt att hitta referenser och jag har gjort affärer både med dem och med deras respektive nätverk av kontakter.

I teamet finns flera hantverkare som ibland har nytta av varandra.
– Vi har en elfirma, en målare, en finsnickare och en dammbyggare. Vi har också en fastighetsmäklare och tillsammans blir vi ett riktigt Power Team med möjligheter att arbeta tillsammans.

Satsa på sociala aktiviteter!
Det krävs förtroende för att kunna göra affärer via referenser.
– Vi satsade från början på att lära känna varandra mer i gruppen och ordnade aktiviteter utanför våra vanliga möten. Det har varit jättebra och det har hjälpt oss att snabbt få förtroende för varandra och få igång affärstänkandet. Jag som tidigare var fundersam på om jag skulle orka gå en gång i veckan tycker att det här är veckans höjdpunkt och jag vill inte missa ett möte.  När var och en i vår grupp jobbar för att skapa kontakter och bjuda in gäster blir det riktigt bra fart på våra möten. Det blir roligt och lätt att åstadkomma resultat.
www.bpvvs.se