Landet runt

En 10-minutare med tyngd

För att skapa en oförglömlig presentation är det alltid bra att ta med sig ett attribut, något som kan känneteckna företagets produkter eller tjänster. Det tog Klas Boman, på Bomans Antik & Interiör AB, på Lidingö, fasta på när det blev dags för 10-minutaren i hans team BNI Scandic Ariadne Lidingö.  
 

– Om du på 1600-talet skulle ta med dig flera 8 daler Silver Mynt i koppar behövde du häst och vagn. Det här myntet väger cirka 16 kilo berättar Klas Boman. 

Kopparmyntet är ett så kallat plåtmynt. I Dalarna fanns stora kopparfyndigheter men kopparmynt var inte uppskattat att betala med på den tiden. Det löste man i Sverige genom att räkna om vikten på kopparmyntet till dess motsvarande värde i silver.

Med andra ord inget för dagens plånböcker! Klas Boman, Bomans Antik & Interiör AB samt medlem i BNI Scandic Ariadne Lidingö gjorde ett oförglömligt intryck på sin 10-minutare och visade upp ett 1600-tals 8 daler silvermynt, i koppar med marknadsvärdet runt facila 2.700.000:-.

Mynten användes bland annat för att betala utländska legosoldater, vilka behövdes för att förstärka Sveriges trupper under det trettioåriga kriget. Som en följd av den stora utmyntningen av kopparmynt steg priset på råvaran koppar, då efterfrågan var större än utbudet.

Det ”röda guldet” kopparn med främsta fyndighet vid Falu Koppargruva stod vid denna tid för 2/3-delar av europaproduktionen, vilket var en av grundförutsättningarna för det svenska stormaktsväldet under 1600-talet.

Pga prisstegringarna på råvaran koppar blev metallvärdet på plåtmynten, under främst andra hälften av 1600-talet, mycket högre än det åsatta och nominella värdet. Sålunda nedsmältes mängder av plåtmynt likt man idag smälter ned gamla enkronor i silver. Detta innebar att det  idag finns ytterst få plåtmynt från 1600-talet kvar, berättar Klas Boman.

BNI på frammarsch i Jämtland

BNI startar ett nytt team i Östersund.
– Det här ger större möjligheter för företagarna i regionen att utöka sina affärsnätverk och det är många intresserade av, säger Håkan Roos som är regionansvarig från BNI.

I Östersund finns sedan tidigare tre team, ett lunchteam på måndagar och två frukostteam på torsdag och fredag.

Västernorrland - BNI:s senaste region

Håkan Roos har utsetts till regionansvarig för BNI:s senast tillkomna region; Västernorrland.
– Under året har vi startat två team i Sundsvall och ett i Örnsköldsvik. Det ger ett mervärde till företagarna och kontaktytorna ökar rejält, säger Håkan Roos.
 

BNI:are från Uppsala tog bussen till konventet

När det blev dags för årets BNI-konvent i Stockholm gick medlemmarna från de olika BNI-teamen i Uppsala ihop om en gemensam bussresa till konventet.
Bussresan blev ett prov på nätverkande både inom och mellan de olika teamen i Uppsala. Gabi Bodegård som driver Gabis Specialresor AB och är medlem i BNI Gillet i Uppsala körde bussen, maten ombord levererades av Joel Hamberg, medlem i BNI Hotell Linné, från Hambergs Fisk och med ombord fanns även en kaffeautomat från Johan Michelgård, Zinzino, även han från BNI Hotell Linné.
– Vi blev en grupp på tretton personer som åkte buss till Stockholm, berättar Gabi Bodegård. Förutom medlemmar från BNI Gillet och BNI Hotell Linné så var det även medlemmar från BNI Östra Aros med på resan.
– Jag ser nätverkandet som mycket mer än att bara få referenser.  Att få träna på att presentera sig själv i den trygga miljön som medlemmarna i mitt eget team skapar är bra. Att vi gör saker tillsammans utanför BNI, som till exempel en gemensam bussresa, ökar kunskapen om varandra.
Gabi Bodegård erbjuder bussresor för företag och andra grupper som vill utnyttja bussresan till mer än att bara resa. Bussen är specialdesignad med flera bord att sitta vid så att man kan hålla mötet, affärsnätverkandet, grupparbetet eller produktpresentationen redan under resan till sitt egentliga mål.