Success Story
Det blev en lite motsträvig framgångssaga av Cecilia Storms besök i ett BNI-team i Norge. Hon visste redan innan att det saknades trafiklärare med hennes kompetens i Norge - men höll på att missa chansen att få en ingång på den norska marknaden.  

Cecilia Storm, Norrköpings trafikskola 
Breddar sin trafikutbildning till Norge tack vare BNI

Trafikläraren Cecilia Storm från Norrköpings trafikskola och BNI Norrköping Pronova åkte till Norge och gick på BNI-möte för att söka samarbetspartners till en idé kring utbildningar hon hade.

Efter en snabb koll på medlemslistan konstaterade hon att det trots allt nog inte fanns någon i teamet som var rätt kontakt för henne. Hon gjorde sin sökning men utan några förhoppningar om resultat.

– När jag var på väg ut efter mötet kom en man ikapp mig från teamet. Jag hade redan vid det inledande minglet valt att inte ta kontakt med honom eftersom jag trodde att han inte skulle vara någon bra kontakt för mig. Det visade sig helt fel! Man ska inte ha förutfattade meningar om vad folk har eller inte har för kontaktnät! Det visade sig att han hade flera kunder som jobbade inom transportnäringen i Norge och som skulle kunna vara rätt målgrupp för mig. Du vet aldrig vem som känner någon som kan vara en bra kontakt för dig. Det blev väldigt tydligt här, säger Cecilia Storm.
 
Lastbilar, taxi och brottning
Hon själv är aktiv inom ett relativt mansdominerat yrke och driver sedan 2007 trafikskola i Norrköping. Hon har ett förflutet som både buss-, lastbils- och taxichaufför. I dag är Cecilia Storm en av landets ytterst få kvinnor som har behörighet för att hålla ADR-kurser. ADR handlar om hur man transporterar farligt gods. Dessutom är hon konsult i säkerhetsrådgivning och utför yrkeskompetensbevis, YKB, för lastbilschaufförer i Sverige. Hon är dessutom idrottsintresserad och då framför allt av brottning.

– I Norge är det ont om lärare med min kompetens och min idé var att kunna erbjuda utbildningar i både ADR och YKB samt kunna genomföra säkerhetsrådgivning. En av mina vänner inom brottningen, Jimmy Lidberg, jobbar som förbundskapten där och bjöd över mig på ett besök. Jag passade på att gå på BNI-möte och det var där jag lärde mig att inte ha förutfattade meningar.

Utbildar i både Sverige och Norge
I dag erbjuder Norrköpings trafikskola just dessa utbildningar och tjänster, både på plats i Norge och för norska företag och privatpersoner som kommer till Sverige och går utbildningen i Norrköping.
– Vi fick en möjlighet och det var dumt att inte ta den. Nu hoppas vi mycket på utbildningar i både Sverige och Norge. Att transportera personer med buss eller gods med lastbil ställer mycket höga krav på kunskap och skicklighet hos förarna. Därför finns också ett krav på att alla förare ska genomgå YKB-utbildning, med moment som sparsam körning, specifika transporter, lagar och regler samt ergonomi och hälsa, trafiksäkerhet och kundfokus. 

När man gått utbildningen får man ett yrkeskompetensbevis som gäller i fem år. Sedan är det dags att förnya beviset och gå på repetitionskurs.

Företag som transporterar, lastar, lossar eller överlämnar farligt gods till någon annan för transport, ska ha en eller flera säkerhetsrådgivare. Det är en extern konsult/revisor som också tar hand om rapportering gentemot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Cecilia Storm säljer tjänsten och är nu säkerhetsrådgivare i såväl Sverige som Norge.

Text: Karina Sannefjordh